Wat is peak shaving?

In de wereld van energiebeheer en -efficiëntie duikt de term “peak shaving” steeds vaker op. Maar wat betekent het eigenlijk en waarom is het zo belangrijk? In deze blog zullen we een diepgaande blik werpen op peak shaving, de voordelen ervan, en hoe het toegepast kan worden in verschillende scenario’s.

Energieopslag systeem

Wat is peak shaving?

Peak shaving, ook wel bekend als piekafvlakking, is een techniek die wordt gebruikt om de piekbelasting op een elektriciteitsnet te verminderen. Dit gebeurt door het verlagen van het energieverbruik tijdens periodes van hoge vraag (de piekuren). Deze piekuren kunnen variëren afhankelijk van de tijd van de dag, het seizoen, of andere specifieke factoren die de energiebehoefte beïnvloeden.

Energieopslag systeem

Maatwerk oplossingen

In sommige gevallen voldoet een standaard energiesysteem niet aan specifieke behoeften, bijvoorbeeld wanneer er specifieke toepassingen, vermogensvereisten of unieke ideeën moeten worden gerealiseerd voor een energiesysteem.

Wij denken graag mee over de mogelijkheden om tot het gewenste eindproduct te komen.

Stille aggregaat
Groene energie

Waarom is Peak Shaving Belangrijk?

  • Kostenbesparing: Tijdens piekuren rekenen energieleveranciers vaak hogere tarieven. Door het energieverbruik tijdens deze uren te verminderen, kunnen zowel huishoudens als bedrijven aanzienlijk besparen op hun energierekening.

  • Stabiliteit van het Net: Het elektriciteitsnet kan overbelast raken tijdens piekuren, wat kan leiden tot stroomuitval of andere storingen. Peak shaving helpt deze belasting te verminderen, wat bijdraagt aan een stabieler en betrouwbaarder elektriciteitsnet.

  • Duurzaamheid: Door het verminderen van de piekvraag, kan de behoefte aan extra energieproductie, vaak uit minder duurzame bronnen, worden verminderd. Dit draagt bij aan een duurzamere en milieuvriendelijkere energievoorziening.

Toepassingen van peak shaving

Peak shaving kan op verschillende niveaus worden toegepast, van individuele huishoudens tot grootschalige industriële installaties:

Huishoudens: Slimme thermostaten, energieopslagsystemen en bewuste gedragsveranderingen kunnen helpen om het energieverbruik tijdens piekuren te verminderen.

Bedrijven: Grote energieverbruikers zoals fabrieken en kantoorgebouwen kunnen geavanceerde vraagbeheersystemen en energieopslagsystemen implementeren om hun piekbelasting te verminderen.

Openbare Diensten: Energiebedrijven kunnen peak shaving strategieën toepassen op een grootschalig niveau om de stabiliteit van het elektriciteitsnet te waarborgen en de noodzaak voor extra energieproductie te verminderen.

Conclusie

Peak shaving is een waardevolle techniek in het beheer van energieverbruik en -kosten. Door het verlagen van de piekvraag kunnen we niet alleen geld besparen, maar ook bijdragen aan een stabieler en duurzamer elektriciteitsnet. Of je nu een huiseigenaar bent die zijn energierekening wil verlagen of een bedrijf dat zijn operationele kosten wil optimaliseren, peak shaving biedt een effectieve oplossing voor het beheren van energieverbruik tijdens de drukste uren van de dag.

De oplossingen

Maak kennis met onze geavanceerde oplossingen voor duurzame opslag en energiebeheer.

PowerBase

BESS PowerBase | 48 - 120 kWh

Netaansluiting 3x 35A tot 3x 80A
Geschikt voor Piekshaving, Energieopslag, Energie handelen
$
GivEnergy

BESS GivEnergy | 128 - 4800 kWh

Netaansluiting Grote aansluiting
Geschikt voor Piekshaving, Energieopslag, Energie handelen
$
SparkControl

EMS SparkControl

Software voor slim energiemanagement.

$

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem contact met ons op, samen kijken we graag naar welk energie opslag systeem bij jouw situatie past!

Gereasliseerde projecten

Maatwerk

Mobiel laadstation met zonnepanelen op het dak

maatwerk

$
PowerBlock

PowerBlock | Zonnepanelenframe

$
Maatwerk energieopslag

Mobile energiekar met wisselbare accu's

maatwerk

$

Nooit meer zorgen over je energievoorziening?

Bel, mail of vul het contactformulier in voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin we samen met jou bekijken wat ons team voor je kan doen.

Contact pagina
Contact
Logo Power Modules

Power Modules B.V.

Lopikerweg West 87B
3411 AS Lopik

+31(0)6 52 406 379
info@powermodules.nl

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief